Σάββατο 9/3, η Αδελφότητα Κραψιτών, συμμετείχε στην αποκριάτικη γιορτή της Πόλης του Αγίου Δημητρίου, την «Αποκριάτικη Στράτα», μαζί με πέντε εθνικοτοπικούς και δύο πολιτιστικούς συλλόγους, όλοι μας, σε μια μουσική περιήγηση με παραδοσιακά ηχοχρώματα σε διάφορες γειτονιές και πλατείες της πόλης μας.
Το Κραψίτικο μπουλούκι (μπ’λούκι) μας, ξεκίνησε από την Στέγη Κραψιτών, συνοδεία της ζυγιάς του χοράρχη μας
Ευστάθιου Πολύζου, με τον ίδιο στο Τραγούδι και τον Λαούτο, τον Χρήστο Γκίτζιο στο κλαρίνο, τον Ανδρέα Χουσέ στο Βιολί και τον Γιώργο Κάλλη στο Ντέφι και περιδιαβήκαμε το εμπορικό κομμάτι της πόλης μας, μεταξύ των πλατειών Έλενας Βενιζέλου και Άρη Βελουχιώτη,με κεράσματα, άφθονο τσίπουρο, τραγούδια και πειράγματα, καθ’όλη την διάρκεια της μουσικής αυτής διαδρομής.
Αφού καταλήξαμε στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη, παιδιά και μεγάλοι από τα εργαστήρια μας, υπό τους ήχους της ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, χόρεψαν παραδοσιακούς και κυκλικούς, μιμικούς και περιγελαστικούς αποκριάτικους χορούς της Ηπείρου, όπως:
Ο ΛΙΠΟΘΥΜΙΑΡΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ: Χορευόταν από τους άνδρες σ’ όλη την Ήπειρο, κυρίως στους γάμους, τις πρωινές ώρες. Το χορό αποτελούσαν δύο εναλλασσόμενα μέρη. Το πρώτο χορεύονταν απ’ όλους τους χορευτές σαν συρτός στα δύο (συνολικά έξι φορές) ενώ το δεύτερο είχε ελεύθερο μελωδικό σχήμα και χορευόταν μόνο από τον πρωτοχορευτή. Αυτός προσποιούταν ότι λιποθυμούσε – όπως πάθαιναν πολλές φορές οι νύφες- και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν.
Τον σκωπτικό χορό «ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ», που κατά μία εκδοχή, η ρίζα του εντοπίζεται στα βυζαντινά χρόνια, όπου οι βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν πολύ το πιπέρι στο φαγητό τους, όπως και άλλα μπαχαρικά, προφανώς για να νοστιμίσει το κρέας και να μη μυρίζει. Το εμπόριο των μπαχαρικών ήταν πολύ διαδεδομένο, καθώς έμποροι από την Ασία τα εισήγαγαν ακατέργαστα και τα πουλούσαν. Πολλά μοναστήρια για να βγάλουν χρήματα, αγόραζαν το πιπέρι σε κόκκους και οι καλόγεροι το έτριβαν και το πουλούσαν ακριβότερα, ώστε να έχουν κέρδος. Η δουλειά αυτή όμως ήταν αρκετά σκληρή καθώς γινόταν σε χειροκίνητους μύλους που απαιτούσαν μεγάλη δύναμη στα χέρια.
Επιπλέον, το τριμμένο πιπέρι δημιουργούσε προβλήματα στα μάτια και την αναπνοή καθώς τινάζονταν πάνω στους καλόγερους. Έτσι κάποια στιγμή καθιερώθηκε να κάνουν αυτή τη δουλειά μόνο οι καλόγεροι που είχαν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα…. Γι’ αυτό και ο στίχος λέει «του διαβόλου οι καλογέροι», εννοώντας όσους έχουν κάνει κάποια «αμαρτία».
Με την παρουσία τους μας τίμησαν:
Η πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑλλάΖουμε την Πόλη Συμμετέχουμε -Ενώνουμε», κα Μαρία Ανδρούτσου και
Ο επικεφαλής της Παράταξης «ΑγαΠάμε την πόλη μας τον Άγιο Δημήτριο» κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου.
Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς μουσικούς μας , τον Στάθη, τον Χρήστο, τον Ανδρέα και τον Γιώργο που διάνθισαν και συνόδευσαν την παρουσία μας, με τα ηχοχρώματα της Ηπείρου,
Τα παιδιά των χορευτικών μας με τους γονείς τους, καθώς και τα ενήλικα μέλη των χορευτικών μας τμημάτων, που όλοι τους διέθεσαν τον χρόνο τους και έδωσαν κέφι και ψυχή για να υλοποιηθεί αυτή η γιορτή.
Ευχαριστούμε τους δασκάλους των τμημάτων παραδοσιακού χορού της ΣΤΕΓΗΣ ΚΡΑΨΙΤΩΝ και συγκεκριμένα τον Κώστα Τομαρά την Μαρία Βασιλάκη,
την Μαρία Μέλλου- Νάσιου, τον Αντώνη Τσορμπανάκη και τον Διονύση Καραθανάση,που με την έναρξη του τριωδίου, διδάσκουν και αναβιώνουν στις ομάδες τους, αποκριάτικα έθιμα από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας μας.
Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο, στους συμπολίτες μας, στα μέλη και φίλους της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών, καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!!!
Σάββατο 09/11/2024 «8η Γιορτή Προβατίνας»
Tους Φίλους μας φιλέψαμε με …μελίσματα από την Ήπειρο και το πρώτο μέλισμα ο «Σκάρος», να ανοίγει την εκδήλωση μας από τρεις δεξιοτέχνες, του κλαρίνου(